Syk på ferie, syk i Frankrike ; miniguide og tips til uheldige turister!

Uggen i magen, vondt i halsen, tette ører og rennende nese. Ikke akkurat en herlig start på ukas siste arbeidsdag – og hvertfall ikke en bra start på helgekos sammen med samboeren min og foreldrene hans. Ikke er det spesielt digg å begi seg ut på en to timers lang kjøretur når man føler seg uvel, og i tillegg får man dårlig samvittighet der man liksom skal kose seg i et nydelig Airbnb-hus (med privat svømmebasseng) med planlagt grilling og skåling med vinglass, mens man aller helst bare ønsker å sove og svette ut bakteriene under dyna.

Jeg er bitter. Jeg er sur. Og jeg gjør alt jeg kan for å komme meg på bedringens vei så kjapt som bare mulig!

Dette minner meg om da min kjære og jeg dro til Madrid, Spanias vakre hovedstad, mens jeg fortsatt var syk, etter å allerede ha vært sengeliggende i tre uker med koordinert diaré og oppkast som fosset ut cirka ti ganger daglig. En ufin suvenir fra Panama og de mange tvilsomme restaurantene vi var innom i løpet av turen.

Den gang hadde jeg enda ikke skaffet meg fastlege i Frankrike, hadde ingen jobb og visste ikke hva jeg skulle gjøre eller hvor jeg skulle henvende meg…og sendte derfor Julien til apoteket flere ganger i uka, for å teste ut både det ene og det andre av medikamenter (som ikke funket). Spania-turen var julegave fra meg til sambo, og jeg hadde ikke samvittighet til å kansellere fly og hotell og dermed skuffe min kjære og “kaste julegaven ut vinduet”. I stedet reiste jeg til Madrid og ble godt kjent med alt som var av offentlige toaletter.

Når jeg først er inne på temaet sykdom og ferie, har jeg dessuten også opplevd å ha magesår i Moldova, solstikk i Tunisia, hovnet opp til dobbel størrelse etter å ha blitt stukket av smittebærende mygg i Tyskland og knust hele tommelneglen i Danmark. Å være syk i hjemlandet sitt er ille nok som det er…men å bli syk i utlandet, nei, det unner jeg absolutt ingen. Det verste er ikke at man får ferien sin ødelagt – som allerede er ille nok i seg selv. Det verste er følelsen av å være hjelpesløs i et samfunn hvor man ikke kjenner helsesystemet, ikke kjenner til medisinske og helsefaglige termer på lokalspråket, og enda verre; man skjønner ikke et eneste ord av lokalspråket i det hele tatt!

Etter å nå ha bodd tre år i Frankrike, kan jeg i det minste si at jeg føler meg trygg på både helsesystemet, reseptfrie medikamenter fra apoteket, og elementær sykdoms-terminologi. I Frankrike.

For et par uker siden lærte jeg dessuten at en celleprøve for å forebygge utviklingen av livmorhalskreft heter le frottis de dépistage på fransk. Ja, for selv når man oppholder seg i utlandet over lengre tid, er det viktig å huske på at disse skjøre kroppene våre kan utsettes for langt verre ting enn magetrøbbel og myggstikk.

Nå er det likevel omgangssyke, matforgiftning og slike festligheter som ofte liker å snike seg innpå og ødelegger ferien som verst, og da er det kanskje greit å vite hva man kan gjøre og hvilke medikamenter man kan få tak i, for å slippe å tilbringe en hel uke hengende over en toalettskål i Nice eller Cannes, etter å ha blitt matforgiftet av dårlige blåskjell?

Først av alt… Har du Europeisk helsetrygdkort? Har du reiseforsikring som dekker sykdom i utlandet? Helsetrygdkortet har hjulpet meg mye både i andre EU-land og her i Frankrike, før jeg fikk meg jobb og gikk over til det franske helsetrygdkortet Carte Vitale og helseforsikring via bedriften jeg jobber i.

Har du blitt matforgiftet? Sliter du med magetrøbbel? Ta en tur innom nærmeste pharmacie  (speid utover handlegatene etter skilt med grønne kors), og kjøp et produkt som heter Smecta. Dette er et pulver som blandes ut med vann…og dessverre smaker helt forferdelig (i tillegg til å farge vannet lysegrått). Men hva gjør man vel ikke for å bli frisk?

Kaster du opp? Vogalib ble min bestevenn da jeg slet med omgangssyke og følte trang til å spy hver eneste gang jeg gjorde noe så lite som å løfte en finger for å skifte kanal på TV’en.

Har du blitt kraftig forkjølet og sliter med å nyte all den deilige maten og drikken, muséene og landemerkene, shopping og uteliv, eller strendene og fjellene som Frankrike har å by på? Kjør en runde med Humex-kur. Du vil merke en betraktelig stor forskjell allerede på dag to!

…Og med det er det bare for meg å ønske deg en riktig god bedring – og lykke til!

Hva betyr…
Le rhume = Forkjølelse
La grippe = Influensa
Mal de tête = Hodepine
Mal de gorge = Sår hals
Mal de ventre = Magesmerter

morgenkåpe

 

 

2 thoughts on “Syk på ferie, syk i Frankrike ; miniguide og tips til uheldige turister!

  1. Pingback: Politimannens hus, naken svigermor og katten Norma – Kristine's Lykkeprosjekt

  2. Pingback: Politimann, naken svigermor og katten Norma – Kristine's Lykkeprosjekt

Leave a Reply