Selv de små endringene gjør en stor forskjell for miljøet

I samarbeid med LEDLyskilder

“Seriøst, Kristine? Vi bor ikke på Versailles-slottet!”

I starten av samboerskapet vårt, gikk nettopp denne kommentaren som et ekko i leiligheten, da jeg først flyttet inn i krypinnet på førtifem-kvadratmeter, like utenfor sentrum av Paris. Som en furten tenåring, himlet jeg med øynene og demonstrativt trampet i gulvet, der jeg gikk tilbake for å slå av lyset i rommet som jeg hadde etterlatt i full belysning.

Nå, tre år senere, er det mye som har endret seg. Ikke bare har vi skrevet samboerkontrakt, flyttet til motsatt side av landet, byttet karriere og blitt noen år eldre. Vi har også lært mye av hverandre som mennesker. Jeg har lært ham viktigheten av å akseptere alle mennesker, og ikke dømme dem ut fra hvordan de velger å kle seg eller hvilken livsstil de ønsker å leve. Og han har lært meg mye om hvordan de små hverdagslige (u)vanene man har, påvirker miljøet vårt.

Jeg har fortsatt lang vei å gå, og kan på ingen måte skryte på meg at jeg er en “miljøbestevenn”. Men noen små livsstilendringer er uansett bedre enn å ikke gjøre noe som helst i det hele tatt. Resirkulering har jeg for eksempel alltid vært flink på. Å ikke bruke mer vann enn nødvendig, også. Ikke røyker jeg, og ikke forsøpler jeg gatene. I borettslaget har vi plantet ekstra lavendel ved innkjørselen, for å passe på at biene som lever i nabolaget får nok nektar og kan få jobbe i fred og ro, uten at noen plager dem.

Jeg har mye å lære i forhold til miljøvennlige tiltak, og jeg prøver så godt jeg kan. Utrolig nok er strøm en ting jeg alltid har hatt en tendens til å ignorere. Og da spesielt belysning, er noe jeg aldri har vært flink til å ta hensyn til.

Det vil si, frem til min kjære Julien kom med denne evige påminnelsen om at jeg faktisk ikke er – og aldri kommer til å bli dronningen av Versailles. Dessverre.

Det tok lang tid før jeg endelig innså at hans holdning til besparelse ikke hadde noe som helst å gjøre med kostnader. Lenge himlet jeg med øynene, ristet på hodet og tenkte “det var da litt av en gjerrigknark jeg har flyttet sammen med”. Han som ikke er gjerrig på noen som helst andre punkter; hvorfor i huleste var han så gjerrig når det gjaldt lys?

Men dette handlet ikke om gjerrighet. Dette handlet om noe mye større. Miljøet vårt.

Visste du for eksempel at vanlige lyspærer omdanner cirka fem prosent av energien til lys, mens hele nittifem prosent omdannes til varme? Visste du at du må bytte ut cirka 35 vanlige lyspærer i løpet av samme tid som man bytter ut én LED-pære?

Vanlige glødepærer er heldigvis så og si borte fra markedet, men mange har nok fortsatt en del slike liggende hjemme i en skuff eller et skap. Lysrør er det jo også mange som har. Noe jeg selv har hatt, da jeg bodde i leid kjellerleilighet i Oslo og stadig vekk måtte fiske ut “grillede” fluer som hadde stupt ut i døden, der de på optimistisk vis hadde fløyet i retning lys og varme i håp om å finne komfort. En dødsfelle for dem, men også for meg. Lysrør og pærer kan fort bli en skummel brannfelle, om man glemmer seg bort eller innbiller seg at man er dronningen av Versailles!

Nå som vi bor i ny leilighet og har endret absolutt alle andre aspekter ved livet, passet det seg fint å bli kvitt disse gammeldagse lyspærene, forsøple mindre, tenke smartere og gå over til LED. Stort sett E14 LED, da E14 sokkel passer til det meste av lamper.

Og lysekroner, for de som ønsker å leve som på Versailles-slottet. Men på miljøvennlig vis!

(LED-julelys har vi også kjøpt inn…allerede nå)

led julelys

Leave a Reply