Det hele startet med dårlige sko og nesten-ulykker på fjellet

I samarbeid med Addnature

 

Da var ferie for november bestilt – og planleggingen er allerede godt i gang!

Sammen med Julien og hans foreldre, reiser jeg til Sør-Afrika og Zimbabwe. Jeg skal på safari i Kruger Park,  vinsmaking ute på landet like utenfor Cape Town, samt båttur og vandring i Victoria Falls, for å se verdens mest spektakulære fossefall.

Kanskje blir det noe klatring, kanskje ikke. For meg som har ekstrem høydeskrekk og jobber med å overvinne denne fobien, er det flere faktorer som skal til for at jeg skal kunne føle meg komfortabel og trygg. I en situasjon hvor jeg bare skulle ønske jeg kunne nyte opplevelsen til en like stor grad som mine reisefølger, er det trist å måtte være den som “alle synes synd på” og som alt må tilrettelegges for.

Sist jeg var på trekkingtur sammen med Julien og foreldrene hans (i Panama) opplevde jeg riktig nok et stort fremskritt i forhold til denne frykten. Det hele startet med et par sko som jeg fikk i gave av mine kjære “svigerforeldre”.

Sammen med en erfaren turguide, og godt skodd i riktig fottøy, opplevde jeg for en gangs skyld en følelse av kontroll. En følelse som videre førte til at jeg kunne senke skuldrene og nyte den vakre utsikten som vi var kommet for å beundre. Selvsagt var jeg fortsatt nervøs, men til en langt mindre grad enn tidligere.

Etter flere år med “feil klær” og “feil sko” på både klassetur og vennetur til norske fjell med robust natur og hardt klima, var det altså en guidet tur til en foss helt der borte i Panama som skulle til for å få meg til å skjønne hvor problemet hele tiden har ligget. Jeg har i flere år, under flere anledninger, falt og slått meg, mistet balansen og sklidd på glatte steiner, om og om igjen…som deretter har ført til et liv med en fobi som jeg kunne vært foruten hadde jeg skjønt at det ikke er motorikken min som er problemet; men skoene mine (og mangel på tro på meg selv).

Selv om jeg fortsatt blir nervøs av høyden fra fjellvegger og klipper, tørr jeg likevel nå å ta den sjansen og stole på at alt kommer til å gå greit. Så lenge riktig utstyr er på plass og så lenge jeg reiser sammen med erfarne mennesker med fjellvett, tørr jeg nå å begi meg ut på spennende opplevelser hvor  vakker utsikt, frisk luft og en stor dose adrenalin står i fokus – ikke frykten.

Jeg føler meg heldig som i år skal reise til Zimbabwe for å se Victoria Falls – et av Naturens Sju Underverk. Like heldig er jeg om alt går som planlagt og 2019 blir året da min kjære og jeg drar på en tre ukers opplevelsestur til diverse nasjonalparker i USA. Klatring i Yellowstone og Yosemite står i så fall høyt oppe på lista over ting Julien og jeg skal gjøre mens vi er på tur. Høydeskrekk eller ei, slike muligheter kan jeg ikke la gå fra meg.

Konklusjonen er; skal man ut på opplevelsestur, er det ingenting som er viktigere enn å handle smart, pakke smart, og prioritere det som teller. Etter pass, penger og riktig tøy, er det derfor gode klatresko ( klatresko fra Addnature ) som skal pakkes ned og få bli med meg på ferie!

klatre

(bildene i innlegget ble tatt i Panama)

 

Leave a Reply