Tips til deg som ønsker å dra på språkreise/språkkurs i Frankrike (eller andre land)

Å dra på språkreise til utlandet, enten det er et kortvarig eller langvarig opphold, er noe jeg anbefaler alle som ønsker et produktivt friår (og ønsker et alternativ til folkehøgskole), en edukativ sommerferie (eller vinterferie, for den saks skyld) eller et generelt behov for å pugge språkkunnskaper eller lære et nytt språk ‘fra bunnen av’.

Selv har jeg vært på språkreise i England som tenåring, og gått på språkskole som voksen i både Paris og Montpellier i Frankrike. Å lære fransk var en nødvendighet for meg, da jeg tross alt hadde valgt å bosette meg i landet sammen med min franske kjæreste. Jeg trengte dessuten sosial stimuli, og språkskolen virket som en fin anledning til å bli kjent med nye mennesker fra forskjellige bakgrunner, og i forskjellig alder.

Da jeg dro på språkreise til England ble jeg jo kjent med så mange hyggelige mennesker fra rundt omkring i verden. Smålig traumatisert etter en svært dårlig erfaring med en fanatisk religiøs vertsfamilie som ikke tillot meg å se annet enn gudstjenester og barne-tv på skjermen (da alt annet var djevelens verk) eller høre på rock og elektronisk musikk (også djevelens verk), men likevel lykkelig over å ha stiftet fine bekjentskap med mennesker jeg ellers aldri ville blitt kjent med.

I Frankrike behøvde jeg ikke å bo hos en vertsfamilie, da jeg uansett bodde sammen med kjæresten min i Paris. Språkskolen i Montpellier dro jeg på i kombinasjon med en liten ferietur til denne flotte byen i Sør-Frankrike, og leide like greit en Airbnb-leilighet i sentrum sammen med kjæresten. Skolen i Montpellier tilbydde dessuten kokkekurs på kveldstid, to ganger i uka, så dette meldte jeg meg også på. Jeg lærte meg å lage tradisjonell fransk mat, og ble kjent med enda flere nye mennesker fra samme språkskole.

Å velge en språkskole er virkelig ikke enkelt, når det jo tross alt finnes et hav av både norske og internasjonale aktører der ute. Et kjapt søk i søkemotoren, og du vil se flere ti-talls kjente, mindre kjente og totalt ukjente språkreisebyråer som ønsker å lokke deg inn på nettstedene sine. Enkelte språkskoler tilbyr rabatt om du velger et langt program over et kort opphold, mens andre tilbyr kokkekurs, malekurs og diverse utflukter inkludert for å friste deg til å velge en samlet pakkepris. Enkelte tilbyr kost og losji inkludert i slike pakker, mens andre forventer at du ordner dette på eget vis.

montpellier

Er det lurt å velge en fiks ferdig pakkepris fra en av de kjente aktørene eller kan man kontakte skoler direkte og snekre sammen et program på egenhånd?

De fleste kjenner til aktører som EF Språkreiser (rettet mot barn og ungdom), STS Education (språkreiser og utvekslingsprogrammer), gjerne også Språkreisebyrået (språkreiser for ungdom, voksne og senior).

Disse byråene har en liste med skoler som de samarbeider med, og skreddersyr en pakke for deg, hvor de ordner både kost og losji – alt etter hva du krysser av/betaler for når du fyller ut påmeldingsskjemaet deres. Flybillett kommer som regel i tillegg.

+ Om du er misfornøyd eller noe skulle skje under oppholdet, så skal aktørene være ansvarlige for å hjelpe deg. I tillegg gir det en viss trygghet å ha profesjonell hjelp til å tilrettelegge alt det nødvendige, så du slipper å føle at noe har blitt misforstått eller glemt underveis.

– Aktørene tar sine prosentandeler/provisjon av prisen du betaler, og det er derfor dyrere å benytte seg av slike tjenester.

Å ordne alt på egenhånd krever at du/dere gjør en god mengde research både i forhold til selve skolen (har den et godt rennomé? er klassene delt opp i store eller små grupper? har man tilgang til bibliotek/datamaskiner/WiFi?) , området skolen ligger i (er det trygt? er det god forbindelse til offentlig transport?), bosituasjon (internat, vertsfamilie eller hybel?), og ikke minst selve landet (trenger man visum for å reise dit? hvor ligger ambassaden? hvor annerledes er det lokale samfunnet fra vårt?).

Med dagens teknologi kan man lett få besvart alle disse spørsmålene, om man tar seg en kveld foran datamaskinen og søker litt rundt.

+ Du har full kontroll over din egen situasjon, og sparer penger på å ordne alt selv.

– Det krever en del forarbeid.

montpellier bilder

Bo hos vertsfamilie, på internat eller hybel?

Å finne den rette vertsfamilien handler dessverre stort sett om flaks. Dessverre hender det støtt og stadig at språkskoler naivt går god for familier som aldri burde hatt ungdom (eller voksne) boende hos seg i alt fra uker til måneder til ett års tid. Men som oftest havner språkstudenter hos vertsfamilier som er hjelpsomme og trivelige. Er uhellet først ute, og du mistrives hos familien du har blitt tildelt, bør du ta kontakt med skolen umiddelbart.

Internat kan man også være heldig eller risikere å være riktig uheldig med. Får du en romkamerat som du liker – helt topp! Havner du med noen som du overhode ikke kommer overens med, flytt. Ellers blir det bare verre, og det går ut over din generelle trivsel på språkskolen, og i byen du er i.

Å bo på hybel gir deg en større frihet enn hos vertsfamilie og internat, men kan til tider bli veldig ensomt.

pariserhjul paris

Stor eller liten skole?

Vær obs på at enkelte store skoler har en tendens til å prioritere kvantitet over kvalitet, og stuer inn så mange studenter så mulig i én og samme gruppe, for å tjene mest mulig penger. Dette går utover studentene, og man lærer fint lite om man sitter i et klasserom med en lærer som skal prøve å appellere til en stor gruppe mennesker hvor alle ligger på ulike nivåer språkmessig. Du som student får lite igjen for pengene, da en slik situasjon vil føre til at enkelte lærer mye mens andre lærer absolutt ingenting, og kjeder seg fordi undervisningen enten er altfor komplisert eller en kjedelig repetisjon av alt dem allerede kan. De fleste skoler blir jevnlig omtalt på nett og rangert med stjerner/skala/terningkast. LES anmeldelsene grundig før du tar din endelige avgjørelse! 

Selv har jeg best erfaring fra mindre, uavhengige skoler som deler studentene inn i små grupper, nivå for nivå. 

luxembourg parken

Utflukter og sosiale sammenkomster

Som nevnt tidligere, så arrangerer mange skoler diverse utflukter, sosiale kvelder, hobbykurs, workshops osv for at studentene skal bli bedre kjent med hverandre og med lokalområdet og kulturen. Slike aktiviteter er aldri gratis å delta på, men du kommer til å få en kjempefin opplevelse som er verdt hver eneste krone.

louvre

De tre øverste bildene i dette innlegget er fra Montpellier, de tre nederste fra Paris.

Jeg gikk på følgende språkskoler i Frankrike:

Accord – Paris (stor skole, bra beliggenhet, rotete undervisning i store grupper).

Lutece Langue – Paris (liten skole, bra beliggenhet, god undervisning i små grupper+ guidet utflukt en gang i uken)

LSF – Montpellier (liten skole, bra beliggenhet, god undervisning i små grupper + godt utvalg av kurs og utflukter)

 

2 thoughts on “Tips til deg som ønsker å dra på språkreise/språkkurs i Frankrike (eller andre land)

  1. Pingback: Et gjensyn med Montpellier – min favorittby i Frankrike – Kristine's Lykkeprosjekt

  2. Pingback: Hvordan jeg prøver å overtale deg til å besøke Toulouse – Kristine's Lykkeprosjekt

Leave a Reply