En guide til Frankrikes alkoholkultur: Hvordan unngå flauser og kulturelle misforståelser

Akkurat som mange andre norske kvinner, har også jeg drukket meg drita full på både rødvin og hvitvin av forskjellige prisklasser og kvalitetsnivå. Champagne også.

Ja, det hele startet med den altfor søte og egentlig ganske motbydelige Martini Asti (kan den i det hele tatt kalles vin?), og selve symbolet på rosa jentevorspiel; Black Tower. Var det ikke en sukkersøt vin som het Blue Nun også? Jeg mener å huske konsekvensene av å ha drukket dette. Konsekvenser i form av hodepine og et ekkelt, tjukt belegg på tunga.

Slik ble altså jeg introdusert til vin. Slik ble ikke kjæresten min introdusert til vin. Ingen av vennene hans heller. Ei heller deres venners venner.

Fordi, Frankrike har en helt annen alkoholkultur enn det vi har i Norge. En helt annen form for respekt for både produktet og produsenten. Kvalitet vil alltid være viktigere enn kvantitet, og derfor er det heller ingen som drikker seg drita full (med vilje) på vin eller champagne.

Øl og cocktailer, derimot. Det er dette det franske folk drikker på fest, på pub, på overprisede nattklubber, eller hjemme i sofaen med de nære og kjære mens de skåler og smiler og danser og søler.

cocktailer

Å drikke hver dag (i Frankrike) er absolutt ikke tabu. Ei heller betyr det at du er alkoholiker. Fordi, her er det en enormt stor forskjell på å drikke seg full og å ta seg et lite glass mens man koser seg i godt lag med gode venner (eller familiemedlemmer) rundt middagsbordet.

Å drikke vin i Frankrike er en kulturell smaksopplevelse som tas på blodig alvor. Ja, det er faktisk viktig å ha riktig glass med godt volum, passe på å lufte vinen godt nok, lukke øynene, lukte på produktet, kjenne smaken på tunga og prøve å gjette seg frem til hvilken drue og  hvilke aromaer som finnes i den utvalgte vinen.

rødvin og middag

Og når det gjelder champagne… Kjære deg som spruter “champis” utover hele dansegulvet for å vise hvor lite penger betyr for deg; On vous déteste! Ja. Franskmenn hater dere. Champagne er selve symbolet på fest, feiring og glede. Det serveres gjerne i middagsselskap, som kveldens første drink før man setter seg til bords for å nyte forrett, middag og dessert. I blant finner champagnen veien tilbake til bordet når desserten er servert også. Produktet og produsentene skal, på samme måte som vin, respekteres. Respekt viser man ikke ved å sløse bort et kvalitetsprodukt som bønder har jobbet dag ut og dag inn på både vingårdene og champagnehusene, og brukt lang tid og alle sine krefter på å lage.

champagne

Cognac har jeg heldigvis aldri sett noen “misbruke”. Med unntak av mamma, da, som alltid kjøper seg en liten flaske cognac på flyet for å kurere flyskrekken sin før avgang.

Mine beste alkohol-tips til dere som ønsker å besøke – eller flytte til Frankrike?

  • Besøk en hvilken som helst bar eller Brasserie etter klokka fem og før klokka ni (om kvelden) for å sikre dere Happy Hour-tilbud. Mange spisesteder og barer tilbyr klassiske cocktailer og et utvalg av øl til redusert pris eller et “ta 2 betal for 1”-tilbud!
  • Liker du frisk og søtlig hvitvin, og ønsker å ta deg et glass uten å nødvendigvis bestille mat i tillegg? Velg en Pinot Gris. Riesling-viner er generelt svært tørre og passer best sammen med mat.
  • Rosévin er sosialt akseptabelt å drikke seg godt brisen/småfull på, under Happy Hour på et hvilket som helst Brasserie. Ja, rosé. Ikke rødvin og hvitvin.
  • Skal du besøke en vinbutikk i Frankrike er det lurt å spørre om det er mulig å smake før man kjøper noe. Mange vinselgere lar deg få smake opp til tre eller fire forskjellige viner – men forventer da også at du ikker drar tomhendt fra butikken.
  • Ønsker du å bestille øl i Frankrike? Gå for en Belgisk øl. Selv franskmenn foretrekker øl fra Belgia, fremfor sine egne. Prøv gjerne Kasteel Rouge. En deilig sterkøl med et hint av kirsebærsmak!
  • Kanskje ikke et tips, men likevel verdt å få med seg: For tiden er det Mojito og Spritz som troner som de mest populære cocktailene i Frankrike!

øl

rosevin

 

Leave a Reply