#metoo – Politikeren som beskyldte meg for falsk anklage

Som de fleste andre kvinner, har også jeg dessverre altfor mye erfaring med seksuell trakassering fra både fremmede, kolleger, såkalte venner og andre mennesker jeg trodde jeg kunne stole på.

Brent barn skyr ilden, og jeg har i årevis hatt vanskeligheter med å stole på noen som helst, som en konsekvens av alt som har hendt meg opp gjennom tidene. Dette er noe de fleste kvinner kan kjenne seg igjen i. Dessverre.

I dette innlegget ønsker jeg ikke å snakke om alle de guttene som har forsøkt å utnytte meg og prøvd å tvinge seg på meg, da jeg var fjorten-femten år gammel og dro på fest for å føle meg akseptert, kul og som en “del av gjengen”. På ungdomsskolen var jeg jo tross alt den som alltid ble valgt til sist i gymtimene, og den som ikke fikk noen date til juleballet. Tre år på rad.

I dette innlegget ønsker jeg heller ikke å snakke om alle de fremmede mennene på gata som har slengt perverse kommentarer etter meg – og i ett tilfelle; slengt en ølflaske etter hodet mitt, fordi jeg ignorerte “hey sexy”-kommentaren til denne usjarmerende typen.

I dette innlegget ønsker jeg å snakke om en konkret hendelse. 

Fysisk er det ikke den verste hendelsen. Men psykisk har det påvirket meg til en langt større grad enn jeg kunne forestille meg var mulig.

Jeg vet ikke engang om dette kvalifiseres som et #metoo-bidrag. 

Dette er gråsone-land. Men gråsoner må man dessverre også snakke om.

For fem-seks år siden, var jeg ungdomspolitiker. Jeg liker egentlig ikke å si at jeg har vært “politiker”, for jeg har aldri egentlig følt meg som nettopp det.

Jeg følte meg mer som en tilskuer. En statist. Som ble kurset og opplært og til tider delte ut brosjyrer og fikk et par minutters taletid, nå og da. Tilfeldigvis klarte jeg å klamre til meg forskjellige verv innad i partiet, uten å egentlig bidra med noe som helst. Med unntak av et utrolig vellykket foredrag om voldtektskultur og justispolitikk. Hvor ironisk er vel ikke det?

De to årene jeg var engasjert i ungdomspartiet, var to helt fantastiske år.

Jeg ble kjent med mange fine mennesker, både i ungdomspartiet og moderpartiet – og selv om mitt politiske ståsted kanskje har endret seg litt over tid, angrer jeg ikke et sekund på at jeg var medlem i nettopp dette partiet.

Det jeg derimot angrer på, er alt som skjedde mellom meg og et annet partimedlem.

En som jobbet på stortinget (kanskje gjør han det fortsatt?) og som var godt likt av alle, og hadde en viss form for makt.

Det hele startet en fuktig lørdagskveld i 2011.

Jeg dro på min første fest med partiet, og ble på forhånd advart av de andre jentene hvilke mannfolk jeg burde holde meg langt unna. De ble omtalt som menn som jaktet etter de nye kvinnelige medlemmene. Partiets ferske kjøtt.

Dum som jeg var og full som jeg ble, klarte jeg dessverre ikke å holde en av disse på avstand.

Hele kvelden endte jeg opp å flørte med nettopp en av dem jeg ble bedt om å holde meg unna. Alkoholen gikk raskt ned, og før jeg visste ordet av det var jeg drita full, og ble etter hvert mer og mer intim med han jeg skulle holde meg unna.

Til slutt endte vi opp med å dra hjem til ham og fortsatte leken på soverommet hans. Jeg var temmelig beruset og ville sannsynligvis tatt et annet valg, hadde jeg vært mer klar i hodet. Likevel var dette hundre prosent mitt valg. Ingenting ble påtvunget.

Så snart helgen var overstått og nytt partimøte var i gang, var det som om jeg ikke eksisterte. Han ignorerte meg totalt. Jeg følte meg verdiløs. Brukt. Verre enn brukt.

Månedene gikk, og partiets medlemmer arrangerte omtrent ukentlig forskjellige fester hjemme hos hverandre – og byturer sammen. Etter hvert kom jeg over skammen over å ha latt meg selv bli brukt av en av dem som var høyt oppe i ungdomspartiet.

Det vil si, helt til den kvelden hvor alt gikk til helvete.

Vi befant oss igjen på samme fest, han og jeg. Men denne gang var noe totalt annerledes.

Han pratet med meg. Han var hyggelig mot meg. Han sa unnskyld for å ha distansert seg fra meg. Og nok en gang lot jeg meg bli smigret av alle ordene som falt ut av munnen på ham. Han var jo tross alt politiker, så det kom vel ikke som et sjokk at jeg fikk høre en hel mengde ord som både inspirerte og engasjerte – i øyeblikket.

Denne gangen ble vi kun sittende og prate.

Helt til det var tid for meg å dra til Jernbanetorget for å rekke den siste bussen hjem.

Han ønsket å være gentleman og følge meg til bussen, sa han. Greit, tenkte jeg.

Hvordan vi endte opp hånd i hånd, aner jeg ikke, men det spiller ingen rolle. Vi hadde det fint, og jeg følte meg trygg. Der og da.

Trygghetsfølelsen forsvant omtrent like kjapt som den kom. Tiden var begynt å renne ut og det var tid for meg å løpe av gårde til bussen. Men han hadde andre planer.

Han holdt meg fast med makt og kysset meg. Jeg kunne jo bli med opp til ham og sove der, foreslo han. Nei, sa jeg. Jeg ville rekke bussen. Jeg hadde ikke penger til taxi. Jeg ville hjem og sove i min egen seng.

Han holdt meg likevel fast og nektet meg å dra. Jeg kjempet i mot, og gjorde til slutt det eneste jeg kunne gjøre. Slå ham, og løpe så fort beina kunne bære meg.

Uka etter, var stemningen på partikontoret verre enn den noensinne hadde vært tidligere. Jeg skammet meg mer enn aldri før.

Det er jo han som burde skamme seg. Likevel var det jeg som satt igjen og følte meg jævlig. Ikke han. Han var likegyldig.

Som om ikke skammen var ille nok, ble alt bare verre og verre jo mer jeg betrodde meg til andre partikolleger.

En fuktig og emosjonell kveld på fest endte jeg opp med å fortelle hele historien til flere av dem jeg stolte på. Ordene mine ble vridd om til noe helt annet og dratt ut av kontekst, og før jeg visste ordet av det, gikk det rykter om at han hadde voldtatt meg.

Dritforbanna, konfronterte han meg og beskyldte meg for å lyve om absolutt alt som hadde hendt. “Jeg er ingen voldtektsmann”, skrek han. Nei, det hadde jeg heller aldri sagt. Alle visste at første gang noe hendte mellom oss, var det frivillig fra begge sider. Et fåtall ble fortalt at han hadde forsøkt å holde meg igjen med makt, slik at jeg skulle miste eneste mulighet å komme meg hjem på, før flere timer senere.

Likevel eskalerte det, og ord ble vridd om til “han voldtok henne”.

Nå var jeg frøset ut av ham og mange av hans venner. Kvinnelige og mannlige venner og partikolleger. Noen høyt oppe i partiet, andre like ferske som meg.

Mange, både kvinner og menn, valgte likevel å støtte meg og stole på min side av saken. Kanskje ikke fordi de likte meg bedre enn ham, men fordi de rett og slett ikke kunne fordra ham i det hele tatt. Fordi, de visste at jeg ikke var den eneste som hadde blitt forlatt, bedratt og sittende igjen med en motbydelig følelse av skam etter at han hadde fått sin del av kaken, og gått videre med livet sitt.

Karrieren hans går på skinner, han er nå gift, eier leilighet eller hus og sikkert en fritidsbolig et eller annet sted – og føler ingen som helst dårlig samvittighet over alt det politisk ukorrekte han har drevet på med, med ferskinger i ungdomspartiet.

Ja, dette er kanskje ikke et grovt tilfelle som fortjener #metoo-oppmerksomhet.

Men det er kanskje på tide at vi setter oss ned og tar en alvorsprat om ukultur innad i politiske partier – da spesielt ungdomspartier?

faen ta deg

 

 

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply