Tips til deg som liker fransk musikk (annet enn trekkspill og gamle chansons)

Fransk musikk er ikke bare trekkspill, piano, Serge Gainsbourg og Edith Piaf.

Ja, de gamle slagerne er fine, de. “La vie en rose”, “Je t’aime, moi non plus” og “Les Champs-Elysées” er låter de fleste har kjennskap til. Men for franskmenn av vår generasjon, er disse låtene en eneste stor klisjé og representerer landets musikk relativt dårlig. Nåtidens musikk, vel å merke.

Og det finnes jo så utrolig mye nydelig moderne fransk musikk. Ja, fransk musikk fra det siste ti-året er forresten mer enn bare electro, EDM og underground house.

Dette landet produserer så utrolig mye bra pop og rock. Musikk som spilles over radio og TV, og musikk jeg har hørt live.

Her er 10 av mine favorittlåter

Indochine – J’ai demandé à la lune. Dette er en av de eldste låtene på listen. “J’ai demandé à la lune” oversettes til å ha spurt om månen (“jeg spurte om månen”), som er et fransk uttrykk som betyr å be om det umulige. Låta handler om å elske noen man vet man aldri vil ha en fremtid sammen med.

TAL – Are we awake? Jeg elsker låter som tar refrenget på et språk og vers på et annet. Låta er kul og dama er dritpen!

Kyo – Le Graal. “Le Graal” er låta som tar opp jaget etter å stadig se yngre ut, koste hva det koste vil.

Amir – J’ai cherché. Ah, fjorårets Eurovision-bidrag fra Frankrike. En av de få franske Eurovision-artistene som faktisk har blitt storkjendis i hjemlandet takket være konkurransen. Eurovision har skyhøy harry-faktor her i landet, og svært få tar det på alvor. Men Amir, han er en favoritt!

Superbus – Apprends-moi. Superbus er Frankrikes svar på Briskeby. Kul frontfigur, rocka pop. Og veldig bra live!

Olivier Dion – De mes propres ailes. Denne låta er opprinnelig fra den franske musikal-versjonen av “De tre musketerer”, men ble også en superhit på radio.

Calogero – Je joue de la musique. Calogero er en sanger/låtskriver/produsent som har skrevet utallig mange hits for franske artister. I denne låta synger han om nettopp hva det betyr for ham å lage musikk. “Jeg puster musikk, jeg tenker musikk, jeg gråter musikk”.

Louane – On était beau. Louane er en av de største popstjernene i Frankrike. Ligner hun ikke littegrann på vår egen Astrid S?

Téléphone – Cendrillon. #Throwback til 80-tallet. Egentlig skulle denne listen bare ta for seg moderne fransk musikk, men denne låta er for kul til å ikke bli inkludert. “Cendrillon” betyr forresten Askepott på fransk, og låta med sin mørke, deprimerende tekst, handler om, vel, livet etter hun ga sitt “ja” til drømmeprinsen.

Boulevard des Airs – Bruxelles. Teksten er mer eller mindre slik; Jeg er her, men du, du reiser hjem til Brussel. Vi kunne hatt det fint vi to, men du står fast i Brussel. Første gang jeg hørte denne låta på radio, var jeg faktisk på biltur – på vei til Brussel. Hva er oddsen?

Om ønskelig, legger jeg gjerne ut flere musikktips.

Franske filmtips kommer også, etter hvert!

fransk

Leave a Reply