Hva er en “digital detox” og hvordan kan det gjøre oss lykkeligere?

I Januar reiste jeg til Marokko for å delta på et kurs i markedsføring for digitale entreprenører. Alle kursdeltagere ble tildelt hver sin bungalow som tilhørte en stor, nydelig villa – hvor selve kurset og foredragene ble holdt. Etter planen skulle alle kursdeltagere gjøre en god del research, oppdateringer på sosiale medier og lage egne reklamesnutter (noe jeg ikke har peiling på for fem øre) som senere skulle drøftes og gis tilbakemeldinger på. Slik ble det absolutt ikke.

kurs

Internettet fungerte ikke, og siden vi var utenfor Europa, kunne jeg heller ikke benytte meg av 4G på telefonen min. For en gjeng nett-avhengige kvinnfolk (og to menn) var dette mildt sagt krise. Nærmeste Wi-Fi tilgang var en tjue minutters kjøretur fra villaen, hos diverse kafeer og restauranter i sentrum av Essaouira, en havneby i vest-Marokko.

Videosnutter, sosiale medier og generell kontakt med venner og familie (mamma trodde for eksempel at jeg hadde blitt kidnappet av terrorister) ble det derfor ingenting av.

I stedet skjedde noe totalt uforventet.

Vi tok oss mer tid til å se hverandre, lytte til hverandre, prate med hverandre, og observere alt det fine rundt oss.

Vi satte oss på terrassen med hver vår kopp mynte-te, beundret den fine solnedgangen og pratet, lo og hørte på musikk. Etter hvert som timene (og dagene) gikk, ble abstinensene mindre og mindre, og jeg følte meg både mer uthvilt, lykkelig og virkelig “til stede”.

solnedgang

Alle var enige om at dette faktisk bare gjorde oss godt. Kursholderne ville til og med sette en såkalt “digital detox” på programmet for fremtidige kurs, da det fungerte effektivt som et middel for å få oss til å virkelig  tenke selv – uten noen form for distraksjon.

Mellom oss, ble vi alle enige om å selv fortsette med en slik detox i ny og ne, i vårt daglige liv. Og det anbefaler jeg alle andre også å gjøre.

marokko

Hvordan påvirker en “digital detox” humøret – og personlig lykke?

  • Bedre selvtillitt. Sosiale medier, da spesielt Instagram, bidrar til å  både bygge deg opp og dra deg ned i søla. Det er lett å bli avhengig av “likes”, og det er like lett å bli trist fordi man ikke får nok av dem. I tillegg er det fort gjort å sammenligne seg selv med andre og la misunnelsen ta overhånd. Ta en god pause fra å scrolle deg gjennom bilde etter bilde av pene mennesker du ikke kjenner, og fokuser heller på deg selv!
  • Mer tid til..alt. Det er utrolig hvordan produktiviteten når nye høyder så fort man mister tilgang til internett. Bare tenk på all den tiden du sløser bort på å ta BuzzFeed-tester (à la “hvilken pizza er personligheten din?” eller “hvilken McDonald’s meny gjenspeiler ditt sexliv?”), lese meningsløse artikler (og ihjel-trollede kommentarfelt) og se på katte-videoer på YouTube. Nettopp.
  • Du vil reflektere over livet. Fokuset ditt blir flyttet bort fra meningsløst pjatt. Tenk hvor fint det er å kunne sette seg ned og tenke på alt og ingenting. Hvem du er, hva du vil her i livet, hvordan du ønsker å tilbringe resten av uka, hvem du ønsker å tilbringe tiden din sammen med. Igjen, produktiviteten – og kreativiteten – når nye høyder.
  • Du legger merke til alle de små tingene. En vakker solnedgang eller stjernehimmel, en sommerfugl som flakser forbi, en hyggelig nabo som smiler og hilser på deg, en fet bil som kjører forbi, en fin kjole i et butikkvindu, en fristende kake fra et konditori. Husker du hvor magisk det føltes å se og oppleve alle disse tingene som barn? Slik er det fortsatt, så lenge du tillater deg selv å se verden med observante, nysgjerrige øyne.

Leave a Reply